Logo Stella Barnhälsa Göteborg svart

Vad vi erbjuder

Neuropsykiatrisk utredning

En neuropsykiatrisk utredning kan vara aktuellt när det finns en misstanke om att ett barn har svårigheter med funktioner som till exempel koncentration, socialt samspel, fokus eller impulsivitet.

I en utredning får barn och föräldrar träffa både läkare och psykolog på mottagningen i Jonsered. Vi kartlägger då barnets styrkor och svårigheter, hur barnet fungerar i olika situationer och hur utvecklingen har sett ut från yngre åldrar. Syftet är att förstå mer om barnets förmågor, varför vissa problematiska situationer kan uppstå eller hur barnet ska kunna få det stöd som det behöver. Om det framkommer svårigheter i större grad och att det påverkar flera av de miljöer som barnets vistas i (t.ex. i både skola och hem), kan det ses som en funktionsnedsättning och innebära att kriterierna för en diagnos som ADHD eller autismspektrum uppfylls.

Neuropsykiatriska utredningar leder inte alltid fram till att en diagnos ställs, men ska ge barnet och familjen ökad förståelse för barnets situation och eventuella svårigheter. 

Boka tid till bedömningssamtal hos psykolog:

Observera att avbokningar behöver ske senaste 24 timmar innan bokad tid. Senare avbokningar debiteras till fullpris. För att avboka, ring: 076-0073329 och tala in ett meddelande. Tiden kan även avbokas via bokningssidan.

Hos oss välkomnas ni först till ett första möte, ett så kallat bedömningssamtal. Här samtalar vi om vad ni vill ha för hjälp och gör en bedömning av vad vi kan göra för er. Om vi sedan beslutar att gå vidare med en utredning gör vi en planering över vilka besök den kommer att innehålla och bokar in tider. 

En utredning på Stella barnhälsa består av:

  • Besök till psykolog för testning och intervju för både barn och föräldrar
  • Medicinsk bedömning hos barnläkare 
  • Sammanfattning och återgivning av utredning, både till barn och föräldrar 
  • Återgivning till skolan 

 

En utredning mynnar inte alltid ut i en diagnos.
Vid behov kan vissa samtal i utredningen erbjudas digitalt. 

 

Vi utreder barn och ungdomar upp till 17 år.

En utredning kostar 31000 SEK och då ingår förutom utredningen, återgivning till berörd familj men även till skolan, om så önskas. Det senare rekommenderar vi alltid.